Intrebari Frecvente

De-a lungul timpului mi-au fost adresate de mai multe ori aceleasi intrebari, asa ca o sa-ti raspund la cateva din cele mai frecvente, ca sa te ajut sa te orientezi mai usor. 

Psihoterapia este o practica ce are ca scop ameliorarea si tratarea unor afectiuni, sindroame sau simptome psihice precum depresia, anxietatea, fobiile sau traumele. Ea se poate adresa afectiunilor psihiatrice insa si formelor mai usoare de discomfort ori dezvoltarii personale.

Psihoterapia poate fi practicata de un licentiat in psihologie, medicina sau teologie care pe langa facultate a urmat o formare in psihoterapie care implica dezvoltare personala plus invatarea si practica unor tehnici de terapie.

Psihoterapia integrativa imbina perspectivele mai multor scoli de psihoterapie mergand pe premiza ca fiecare om este unic si trebuie abordat intr-un mod care i se potriveste. Psihoterapia integrativa abordeaza omul ca intreg, din punct de vedere emotional, psihologic, cognitiv si spiritual.

Da, psihoterapia este intotdeauna confidentiala. Psihoterapeutul nu are dreptul sa spuna nimanui ceea ce tu ii povestesti in cabinet, exceptie putand face momentele in care viata ta sau a altcuiva este in pericol.

Psihologul nu stie ce e mai bine pentru tine si nici nu iti va spune ce trebuie sa faci. El iti poate pune anumite intrebari carora tu le vei raspunde, constientizand singur ce este mai bine pentru tine. Psihologul te poate ajuta cu sugestii in urma concluzionarii anumitor aspecte, in cazul in care cauti variante.

Un psihoterapeut urmeaza ani buni de pregatire in psihoterapie care il pregatesc pentru tot felul de momente, situatii si povesti. Acesta nu judeca. Mai mult decat atat, cabinetul unui psihoterapeut este locul in care te vei simti cel mai liber sa fii tu insuti iar daca nu este asa, cel mai bine ar fi sa parasesti cat mai repede acel loc.

Ca nivel de studii, psihologul a terminat facultatea de psihologie, psihiatrul medicina iar psihoterapeutul a terminat psihologia, medicina sau teologia si a urmat formarea in psihoterapie. Psihiatrul prescrie forma de tratament psihiatrica daca este cazul (medicamentatia), iar psihoterapeutul urmareste sa trateze cauza.

Daca in viata ta exista ceva ce te deranjeaza, daca iti doresti sa afli mai multe despre tine, daca observi ca ai anumite dificultati in anumite arii ale vietii tale sau daca pur si simplu nu te simti bine cu tine, un psihoterapeut te poate ajuta.

Nu doar ca ii poti spune orice dar este foarte recomandat sa faci asta, pentru ca in lipsa unor informatii, nu te poate ajuta cu adevarat. Iti amintesc inca o data ca acesta nu te va judeca.

Procesul transformarii este de multe ori dificil. Uneori este posibil sa descoperi sentimente dureroase ingropate in inconstient, insa aceasta este doar o etapa pentru atingerea unei stari de bine ulterioare.

De cele mai multe ori la inceputul psihoterapiei, vei stabili un obiectiv impreuna cu psihoterapeutul tau. Atingerea acestui obiectiv precum si o stare de bine interioara sau o stare de echilibru pot fi semne ale renuntarii la terapie. Indicat este sa discuti acest aspect cu terapeutul tau. Nu exista o perioada de timp standard necesara pentru a urma terapia deoarece fiecare om este unic din punctul de vedere al evolutiei sale.